Hantverk
Dalahästen
Dalahästen har tillverkats i århundraden, från enkla hugg till dagens konstverk. Handgjord från trä, skulpteras den först för hand och målas i traditionella röda nyanser med vackra blommönster.Med tiden har dalahästen tagit olika former och representerar olika byar. En symbol för svensk kultur, är den populär både nationellt och internationellt som en ikonisk souvenir. Vi på STH-bygg är stolta över att tillverka och representera dalahästar, en del av vårt kulturarv. Varje häst är ett mästerverk av traditionellt hantverk och symboliserar både historia och nutid.
Ordet dalahäst är något som värmer svenska hjärtan och det senaste århundradet har den även fått njuta av en bred publik på den internationella marknaden. Denna simpla rödmålade häst har blivit en symbol starkt förknippat med Sverige och som turist är det högst ovanligt att inte lämna landet med minst en häst i packningen.
Bakom en dalahäst, något som kan ses som en leksak, prydnad eller souvenir, gömmer det sig en mängd intressant fakta, både historiska och mytomspunna. Denna häst har sedan länge varit en del av det hårda liv som vi nordbor faktiskt ha fått uthärda genom åren och något som är fascinerande är att hur mycket samhället än utvecklas ser dalahästen ungefär likadan ut och det verkar inte finnas någon som tänker ändra på det.
Dalahästens uppkomst
Trots att denna klassiska souvenir har spridit sig över världen är det en chockerande liten skara med folk som har någon kännedom om dess syfte och uppkomst. Hästen har under flera hundra år spelat en överhängande roll i Sveriges historia, både som en del av det sociala livet och som en ovärderlig vän i det tunga arbetet ute på det karga fältet och i de täta skogarna. I Sveriges och Nordens mytologi ser vi klart hur viktigt hästen har varit för samhällets utveckling.
De allra första försöken av vad vi idag kallar dalahäst sägs ha täljts av hårt utslitna skogsarbetare. De små söta hästarna var tänkta som presenter till deras barn som ideligt gick och väntade på att deras fäder skulle återvända. Den röda färgen och dess blommiga mönster kom i ett senare skede och troligtvis hämtades inspiration från möbler och liknande som redan hade denna typ av utsmyckning.
En mytomspunnen häst
I Nordens mytologi och alla dess legender ser vi klart och tydligt hur viktig hästen har varit för människan som befolkade detta skoningslösa landskap. Redan från sekelskiftet (1000-talet), då asagudarna regerade över människornas tro finner vi bevis på detta. På den tiden var hästen inget djur som skulle slita ut sig på fältet, utan ansågs vara ett heligt djur som passade bättre som offer till gudarna. Även i legender och sagor om Odin och de andra gudarna som äter och dricker i Valhall finner vi tecken på hästens betydelse.
Djävulens häst
I ett senare skede, runt 1600-talet, får hästen en helt ny och annorlunda betydelse för landets befolkning, speciellt förknippat med Dalarna. Under denna tid var rädslan för häxeri och magi ofattbart stort. Det var speciellt kvinnor som troddes besitta dessa krafter givna av djävulen som förföljdes, tillfångatogs och inte sällan brändes levandes på bål. Det sägs att häxor ibland ska ha setts med en mystiskt täljd trähäst, inte helt olik den dalahäst som idag ses som en nationell stolthet.
Dessa små hästar påstods vara Satans sätt att finna grepp om folk, speciellt när de delades ut till små barn.
Dalahästens internationella genombrott
Från att vara en enkel leksak och en vacker prydnad som såldes på enkla marknader i Sveriges små byar, fick vår dalahäst internationell uppmärksamhet över en natt. Året var 1939 och i världens metropol New York ägde årets stora världsutställning rum. För att inte lämna Amerika obemärkt önskade konstnären Anders Beckman att placera en gigantisk dalahäst utanför Sveriges paviljong. Den dalahäst som Beckman skapat i sina tankar var en enormt stor. En som skulle få utställningens alla besökare att häpna och öppna ögonen inför vad det kulturellt annorlunda landet Sverige hade att erbjuda. Slutligen fick Beckmans dalahäst en höjd på 2.8 meter, vilket skulle visa sig vara mer än nog för att ge den det efterlängtade genombrottet. Året efter utställningen beställdes över 20 000 dalahästar.
Dagens tillverkning av dalahästar
Genom århundraden har dalahästen tillverkats på den allra simplaste av sätt. Med både stora och små yxor höggs de ut från de kvistfria träbitarna som speciellt letats fram för detta syfte. Verktygen som användes var långt ifrån precisa, vilket gav hästen ett utseende som skiljer sig mycket från hur vi tänker en dalahäst idag.
Idag är arbetet med att tillverka en dalahäst bra mycket mer komplext och det ses i all sin rätt som ett riktigt konstverk. Det finns ett par olika “fabriker” runt om i Dalarna där folk täljer och formar dessa underbart vackra skulpturer.
En dalahäst är verkligen ett bevis på gott hantverk. Först sågas hästen ut för hand, med endast lätta riktlinjer. Efter det täljs detaljer med det allra simplaste av sätt, en hederlig kniv. Även om den röda färgen inte är något krav är det ändå den färgen vi förknippar dalahästen med. Den doppas helt och hållet i härligt tjock grundfärg och senare ställs de på tork för att invänta den detaljerade målningen av de vackra blommönstren.
Olika typer av dalahäst
Genom historien har vi sett hur dalahästen utvecklats, bytt form och tagit olika konstnärliga vägar. Även om originalet alltid kommer vara det som kännetecknar denna symbol, är det inget fel att studera alla de härliga modeller som bjuder på sin egen tolkning av vår älskvärda häst. Ofta döps hästen efter den by där dess produktion först började. T.ex. svärdsjöhästen tillverkas i den pittoreska lilla kyrkbyn Svärdsjö i Falu, där vår verksamhet utgår ifrån. Vi på STH-bygg producerar stolt en rad olika hästar, men är speciellt stolta att representera något som är en del av vårt arv, svärdsjöhästen.