Om Falun Svärdsjö Borlänge

Falun – ett historiskt Sverige

Vårt älskade Falun ligger beläget i mittersta Sverige. Vi har en rik och intressant historia som har spelat en stor roll i Sveriges roll som maktspelare i Europa under flera århundraden. Det är tack vare alla de år av kopparutvinning som staden kom till och med det kom också ett rikt kulturliv och vackra bostadsområden. Runtomkring staden sträcker sig ett vackert landskap som målar upp ett klassiskt Sverige.

Sedan 2001 är hela området kring den stora gruvan och Falun en del av UNESCOs världsarv. Vi har under många år av mänsklig aktivitet byggt upp en rik kultur som många reser lång väg för att upptäcka. I staden finns det rikligt med äldre byggnader som ger oss en inblick hur en av Sveriges största och viktigaste städer såg ut under sin storhetstid.

Plötsligt växer en stad fram

Det området där vår vackra stad Falun idag ligger beläget har sedan innan 1000-talet varit en plats med aktivitet. Stora delar av stadens och områdets historia är förknippat med vad som skulle komma att bli Europas största koppargruva. Att nämna Falun utan att nämna Falu Gruva är omöjligt.

Falun som stad växte till sig tack vare det gigantiska gruvarbetet som pågick och det var inte förrän under 1600-talet, då gruvan undergick sin produktionstopp, som Karl IX insåg behovet av en etablerad stad i utkanten av detta nationella projekt.

På grund av stadens attraktiva läge kunde den ganska snart räkna sig som Sveriges näst största stad. Det skulle dock inte vara speciellt länge eftersom grannstaden Borlänges invånarantal snabbt översteg Faluns och allteftersom gruvans aktivitet minskade efter 1600-talets slut fanns det mindre och mindre anledning för vidare utveckling av området.

Falu Gruva – Europas största koppargruva

År 2001 utnämndes Falu gruva till ett av UNESCOs världsarv, och det av goda anledningar. Den har spelat en avgörande roll i Sveriges historia och bakom landets framgångar kan vi alltid hittar spår direkt kopplade till denna plats.

Det är svårt att tänka sig att det faktiskt började utvinnas koppar här redan runt 850-talet, men det har hittats föremål kopplat till denna tid, vars koppar bevisligen ska ha hämtas från denna gruva. Under medeltiden var det inte bara vårt land som använde gruvans attraktiva koppar, utan två tredjedelar av all koppar som förbrukades i Europa. Under 1600-talet nådde den gigantiska gruvans produktion sin topp och dess kopparmalm exporterades till världens alla kända hörn. Det sägs att vid den här tiden producerade man över 3 000 ton koppar i gruvan, något som motsvarar ungefär 90 000 ton berg.

På senare år har gruvan blivit en populär turistattraktion, både för historieintresserade svenskar och för folk från andra länder. Sedan den öppnades för allmänheten år 1970 har över två miljoner skådat dess mörka och övergivna salar. Det är otroligt att tänka sig att över tusen trötta och svettiga arbetare levde och grävda på denna plats, dagligen.

I slutet av 1600-talet inträffade det en tragisk olycka av förödande sort. Tre av gruvans dagbrott blev till ett då stora delar av gruvan drabbades av ett plötsligt ras. Ur kaoset föddes det enorma brottet som vi dag kallar för stora stöten. Otroligt nog omkom inte en enda arbetare i raset tack vare att det inträffade på en röd dag.

I slutet av 1992 avslutades allt utvinnande av råmaterial i gruvan. Gamla mormor som gruvas kallas av lokalbefolkning i Falun och vi från Falun är stolta över att kunna representera en sådan stor och viktigt del av Sveriges och Europas historia.

1761 – ett eldens år

År 1761 är ett speciellt mörkt år i Faluns historia. Under denna period råkade staden ut för två ohejdbara och chockerande förödande stadsbränder. Det som gör hela kapitlet ännu mer otroligt är att de båda startades med mindre än tio dagars mellanrum. Efter denna dramatiska tid sägs det att ungefär två tredjedelar av staden ska ha brunnit nere.

Vinterparadiset Falun

Efter att gruvarbetet sedan länge nått ett stopp har staden inte legat på latsidan. Varje år anländer idag fortfarande turister för att skåda detta historiska arv och runtomkring har det skapats möjligheter för affärer och utveckling.


Falun har på senare tid fått stor uppmärksamhet som den ideala staden för Världsmästerskapen. Även om VM har tagit plats här tre gånger förut, så har det nog aldrig varit lika stort som det vi såg i början av 2015. Detta evenemang har gett staden gott om uppmärksamhet världen över.

Runn – en gömd oas

Mellan Falun och vår grannstad Borlänge sträcker det sig en underbart vacker sjö. Den har lyckats skaffa sig ett rykte om att äga lika många öar som det finns dagar på ett år. Vare sig det är vackra soliga sommardagar eller isande decemberdagar pågår det alltid något spännande runt denna skandinaviska oas.

När det är som kallast och isen lägger sig som ett tjock vit täcke över vattnet drar faluborna på sig sina långfärdsskridskor och ge sig ut underbart friska turer. Varje år skapas det banor, specifikt för detta syfte. En utmärkt dagsaktivitet för att få känna på hur lokalbefolkningen njuter av en ledig dag. Dessa isbelagda banor lockar varje år till sig en internationell skara entusiaster som kommer hit för att njuta av den underbara naturen som klamrar sig fast vid sjöns rand.

För dig som är en erfaren vinterfiskare finns det bra möjligheter att ge sig ut på isen, borra sig ett litet hål och slå upp solstolen för att vänta ut de tålmodiga fiskarna som gömmer sig därunder.


När sommarens långa dagar klampar in i våra liv är sjön ett perfekt tillhåll. Det finns gott om fina stränder och ideala badplatser. Fiske är en stor aktivitet här och med ett fiskekort är det fritt fram att ge sig ut på underbara dagsturer.

Svärdsjö

Svärdsjö är en lätt bortglömd pärla, gömd i mittersta Sveriges vackra natur. Med ståtlig skog, vackra sjöar och små charmerande landsvägar i alla riktningar är det svårt att inte svepas med och förälska sig i denna by. Även om det är en otroligt vacker plats under den mörka vintern, när sjöar och vattendrag fryser till is och den skoningslösa skogen sover, är det under sommaren som Svärdsjö verkligen visar sin rätta sida.

En by full av kultur och historia

Människan har sedan länge varit bosatt runt dessa trakter och Svärdsjö och andra närliggande byar bjuder på en rik historia och färgstark kultur. Det har hittats gamla boenden och gravar som sägs sträcka sig så långt tillbaka som till järnåldern och stenåldern. Med sin närhet till den större staden Falun är det omöjligt att inte förknippa även detta område med den enorma gruvan som en gång i tiden var Europas största kopparkälla.

Under flera hundra år reste affärsmän och andra arbetare genom bygden för att transportera vidare alltifrån koppar, malm, trä och mat. Reste man norrut var det med största säkerhet mot Hälsingland, Jämtland eller Trondheim.

Vid ett besök i Svärdsjö kommer du förbluffas över hur mycket kultur som lever vidare i alla de gamla byggnader och i befolkningen som värnar om deras arv. Det är inte svårt att föreställa sig livet i denna pittoreska lilla by för ett par hundra år sedan.

Gustav Vasas äventyr i Svärdsjö

Gustav Vasa var en stor man och en viktigt sådan för Sveriges historia. Under ett av alla hans äventyr i Dalarna, som väldigt ofta kan vara ett hett diskussionsämne i dessa trakter, råkade han infinna sig i ett hölass, som sakta gjorde sin väg genom Svärdsjö-trakterna. Sven Elfsson, kusken för lasset och stark anhängare till Gustav Vasa, sägs ha skärt sin stackars häst i bakbenet i ett desperat försök att dölja de spår som avslöjade den man som låg gömd i hans lass.

Befinner du dig i Svärdsjö och vill följa Gustav Vasas spår på riktigt blir det inte mycket bättre än Isala lada. Denna historiska byggnad, vars timmerkonstruktion tyder på att den restes sen medeltid, var ett av denna intressanta mans gömställen under vintern 1520, då han var på flykt från danskarna. Redan vid 1668 blev ladan utnämnd som ett riksmonument och människor från hela landet kommer för att besöka den.

Arvid Backlundsgården – Svärdsjös konstnärshem

Arvid Backlund föddes 1895 och en av Sveriges kända konstnärer. Han var och är mest känd för sina realistiska skulpturer av välkända ansikten. Den gård där han levde och verkade har nu efter hans död blivit en stor attraktion och att besöka hans ateljén som är omringad av vacker svensk natur är otroligt underhållande och berikande. En perfekt dagsutflykt och ett absolut måste för att som reser till eller genom Svärdsjö.

Tänkt på att gården och ateljén endast är öppna för allmänheten under sommarsäsongen. För att försäkra dig att du inte reser mot Svärdsjö för att mötas av stängda portar till detta kulturella gömställe.

Ågs bruk – Ett minne från industrin gamla dagar

Närheten till Falun och falugruva har format även livet i Svärdsjö-trakterna genom århundraden. Om du är det minsta intresserad av historia och hur människor levde förr i tiden är ett besök vid Ågs bruk en god ide. Det är en liten by och ett järnbruk en kort väg utanför Svärdsjö. Verksamheten fick ett abrupt avslut år 1928 och idag är det öppet för allmänheten. Kvar finns det ett par intressanta objekt som t.ex. en masugn och en rostugn.

Under sommarsäsongen finns det chans att lära sig allt om bruket under en guidad tur. Många nyfikna ansikten dyker upp endast för att skåda de otroligt intressanta och unika byggnaderna som utgör Ågs bruk. Runtomkring finns det gott om härliga platser att slå sig ned och njuta av den härliga naturen.

Svärdsjö blommar med våren och lever på sommaren

Sommaren är verkligen en underbar tid att besöka och spendera tid i Svärdsjö. När dagarna växer sig längre och solens strålar värmer upp skogsgläntorna och närliggande vattendrag är det verkligen en av Dalarnas pärlor. Under dessa månader växer byns befolkning till att bli ungefär dubbelt så stor, ca 4 000. Då är det inte konstigt att det utspelar sig en hel del festligheter. Musik, dans och gott sällskap på ett traditionellt svenskt sätt är aldrig speciellt långt ifrån i Svärdsjö.

Det finns gott om intressanta butiker som värnar om Svärdsjös kulturella värde och är det traditionella hantverk och föremål du är ute efter är vår lilla by en guldgruva. Längs med huvudgatan finns det dessutom en rad olika caféer och konditorier som bjuder på härliga fikastunder.

Svärdsjö – En viktig plats för välkända och älskade namn

Vi från Svärdsjö är väldigt stolta och glada över att folkära personer råkar vara så fästa vid vår lilla by. Genom åren har personer som grafikern Stig Borglind, skulptören Arvid Backlund, tennisspelaren Helena Anliot och inte minst Sveriges mest älskvärda sångare Lasse Berghagen hämtat inspiration från den stillsamma livsstilen och fridfulla naturen. Allsångaren har till och med skaffat sig en sommarstuga i Svärdsjö och det är inte ovanligt att han förgyller ett par av årets sköna sommarkvällar med härlig allsång och dans.

Upptäck Svärdsjös närliggande natur

Ett perfekt sätt att uppleva Dalarnas äkta natur är att färdas genom den på en av alla de härliga vägar som letar sin väg fram och förbi berg. Svärdsjö är en bra utgångspunkt eftersom härifrån har du många vackra vägar att välja mellan. Dessutom har vi en uppsättning underbara hotell och vandrarhem som erbjuder säng, tak och gott sällskap.