Takläggning

Takläggare Falun – STH Bygg AB

Med vår takläggningstjänst kan du vara säker på att ditt tak är i trygga händer. Våra erfarna takläggare utför allt från reparationer och underhåll till nyinstallation av tak med precision och noggrannhet för att säkerställa långvarig skydd och prestanda.

Våra takläggare är nu utrustade med ännu mer kunskap efter en nyligen genomförd utbildning

Erfarna takläggare i Falun och Borlänge

Vi på STH Bygg har lång erfarenhet inom området och har varit aktiva som takläggare i Falun och Borlänge sedan 1994.

Med över 20 års erfarenhet och goda referenser kan du lita på att vi utför vårt jobb med allra bästa slutresultat. Misstänker du ett annalkande byte besöker vi gärna din bostad för att undersöka ditt tak.

Professionell takläggning i Falu området

Har du frågor angående takläggning och allt som tillkommer kan du närsomhelst kontakta oss. Vi delar gärna med oss av vår kunskap.

Att veta om takläggning

Att byta ut ett äldre tak kommer ge ditt hus ett riktigt lyft. Det kommer inte bara få det att skina upp och kännas mer levande, utan det är också otroligt viktigt för att hålla fukt och vatten borta. I det otroligt blöta klimat vi finner här en aning norrut i Sverige gäller det ha en seriös och noggrann takläggare man kan förlita sig på så att jobbet blir ordentligt gjort.

Att lägga tak på egen hand är självklart en möjlighet. Arbetet är krävande och noggrannhet är av största vikt. Såvida du eller någon bekant inte är en erfaren takläggare rekommenderar vi inte att ni chansar och “lär er på vägen”. Ett slarvigt lagt tak kan komma att kosta bra mycket mer än om du anlitat några takläggare med mycket kunskap och erfarenhet när det gäller takläggning.

Husets placering spelar roll

Vart ditt hus är placerat eller vart du planerar att bygga din bostad spelar stor roll inför valet av tak. Olika typer av väder kräver olika typer av tak och sätt att applicera det på. Därför är det viktigt att du talar med en takläggare som har lokal kunskap. Detta är självklart inget som gemene man bör veta, utan det är en fråga som vi specialister med tar itu med.

När det är dags att byta

Tak är inget som håller för evigt, utan måste bytas ut med jämna mellanrum. På grund av alla de år som utgör mellanrummet mellan bytena är det lätt att det glöms bort helt och hållet. Det finns en del förändringar som indikerar att det är dags att byta tak.

Om du märker att din vind samlar fukt och speciellt om det läcker in vatten är det klara bevis på att ditt nuvarande tak inte hållet måttet. Oavsett vilket tak som belägger ditt hus är sprickor, mossa och rost aldrig bra. Märker du att ditt tak är täckt med något av detta är kan det vara värt att låta en professionell takläggare undersöka det närmare.

Vissa typer av tak utgör en större fara när det börjar bli till åren. Om ditt tak består av tegelpannor finns det alltid en risk för att de börja lossna och bitar eller hela pannor kan plötsligt frigöra sig. Detta kan självklart sluta väldigt illa och alla typer av skador av denna sort ser vi som onödiga.

Takläggare i Falun – vänd dig till STH Bygg

Att kunna bo i Falun är något helt fantastiskt. Falun ligger i Dalarna och bjuder på så väl magisk natur som många sevärdheter och bra utbud på restauranger och butiker. Om du uppskattar vår svenska natur och vill bo där det är lugnt och stilla men samtidigt finns en hel del att göra och utforska, är Falun i Dalarna det bästa valet.

Om du redan har ett hem här eller om du vill bygga dig en bostad kan vi på STH Bygg hjälpa dig. Vi erbjuder mängder av användbara tjänster inom bygg. Hos oss hittar du bland annat takläggare i Falun, målare, murare, snickare och golvläggare för att nämna några tjänster. Vi kan hjälpa dig med planeringen, förarbetet samt själva takläggningen och garantera dig ett felfritt och hållbart resultat

STH Bygg – ett erfaret företag

Våra takläggare och alla våra andra hantverkare här på STH Bygg är stolta över sitt arbete, sin kunskap och sin erfarenhet. Att få jobba med det vi älskar, och dessutom på hemmaplan här i Dalarna, är det bästa som finns. STH Bygg har arbetat inom byggbranschen i över 20 år och än idag stortrivs vi.

Alla åren har gett oss stor kunskap och erfarenhet inom branschen. Eftersom vi har vår bas i Dalarna och även utför våra arbeten här, vet vi hur våra kunder vill ha det.

Precis som många andra bosatta i Falun och i hela Dalarna, vill även vi på STH Bygg värna om vår vackra natur, vår historia och vårt arv. Vi arbetar utifrån de kunskaper som tagit många hundratals år att finslipa och det är just det vi på STH Bygg står för – ett gediget arbete.

Även om vårt företag är relativt gammalt är Falun mycket äldre. Man har funnit bevis på att kopparmalm utvanns här redan under 700-talet. Med säkerhet var Falu koppargruva i bruk under 1000-talet och stadens ekonomi var faktiskt helt beroende av koppargruvan.

Idag arbetar vi för att bevara Falun vackert och för att hjälpa våra kunder få det hem de önskar sig.

En stor fördel med att anlita oss är att vi på STH Bygg har arbetat här i Falun och i Borlänge under lång tid. Vi har med andra ord stor kunskap om de väderförhållanden som dessa områden har, något som är viktigt att ta med i bedömningen när det handlar om just byggarbeten.

Vi på STH Bygg strävar alltid efter att arbeta så miljövänligt och effektivt som möjligt och försöker dessutom bevara kulturen och skönheten hos Falun och Borlänge. Med vår rika historia och vår vackra natur är det inte mer än rätt att våra takläggare och våra andra hantverkare arbetar utifrån gamla beprövade tekniker samtidigt som de värnar om miljön.

Vi är ett GVK-auktoriserat företag vilket innebär att vi följer regelverket för vår bransch. En del byggarbetare och andra hantverkare är inte auktoriserade GVK-medlemmar vilket heller inte är något krav. Men vi känner att det är bra att visa våra kunder att vi både är noggranna, ambitiösa och gör allt för att bli bättre.

Vad du än behöver hjälp med

Något som våra kunder uppskattar är att vi på STH Bygg erbjuder helhetslösningar. Du behöver alltså inte vända dig till oss för att få taket lagt och sedan ett annat företag för att få golvet lagt. Vi gör allt inom bygg och om du har några andra önskemål än de tjänster som står med på hemsidan får du gärna höra av dig.

Vi har endast listat våra mest populära tjänster men vi kan säkerligen hjälpa dig även med andra byggjobb.

Våra hantverkare har många års erfarenhet av branschen, de är utrustade med nya och kvalitativa verktyg och kan utföra ett felfritt jobb. Takläggarna måste vara noggranna eftersom taket är något av det viktigaste på huset.

Om snickarna som lägger taket gör ett slarvigt jobb kommer värme från huset att försvinna och risken för mögelangrepp blir stor. Genom att anlita oss kan du vara säker på att bli nöjd.

STH Bygg är ett ganska annorlunda företag eftersom vi arbetar mycket med Falun och Borlänge i tankarna. Vi känner ett ansvar till våra städer och till att förbättra och hålla Falun och Borlänge så vackert och välbevarat som möjligt.

Precis som alla städer i Sverige förändras saker och ting med tiden. Ofta blir det bättre, vi får nya byggnader, bättre skolor och nya parker. Men för våra takläggare och för vårt företag är det viktigt att vi utför arbetet på rätt sätt.

Allt för att skapa en miljö där Falu- och Borlängebor kan bo och njuta av livet i gediget byggda hem. Våra snickare och alla våra andra medarbetare i STH Bygg är mycket stolta över det arbete som vi dagligen utför. När du som kund kontaktar oss är det viktigaste för oss att utföra ett så bra arbete som möjligt så att du blir nöjd.

Både våra takarbetare och andra hantverkare är gärna med även vid själva planeringen. Det kan vara svårt att veta exakt hur du vill ha det hemma, även om du har vissa önskemål och idéer. Att bolla dina idéer med oss kan vara skönt eftersom du får tips från proffs samtidigt som du kan ställa alla frågor du har.

Stolta och skickliga

Förutom att vi har skickliga takläggare i företaget har vi även många duktiga snickare här. En av de tjänster som vi verkligen är stolta över är våra timmerbyggnationer. Vi bygger timmerhus precis som man byggde dem förr i tiden. Vi på STH Bygg utför timringsarbeten i både Falun och Borlänge och är väldigt glada när det är dags för nya husbyggen.

Vi bygger timmerhus på traditionellt vis och våra händiga takläggare gör finishen. Det självklara valet för husfärg bör vara Falu rödfärg, men våra målare utför självklart målerijobb utifrån dina preferenser och önskemål.

Att kunna lyssna på våra kunder är något som är oerhört viktigt. Vi har alltid kunden i fokus och en effektiv dialog är väsentlig för ett bra arbete. Vi gillar att diskutera och prata med våra kunder för att förstå exakt vad du som kund är ute efter.

Tillsammans med våra takläggare eller andra hantverkare, kommer vi fram till en planering som fungerar bra för dig. Vi ger dig gärna tips och idéer men lyssnar självklart på dina önskemål först. För oss på STH Bygg är inte bara själva arbetssättet det viktigaste. För oss är det av yttersta vikt att du som kund får ett arbete utfört som både blir perfekt men som även håller i många år framöver. Noggrannhet är alltså viktigt och något vi alltid arbetar med.

Arbeten som förändrar

När du anlitar oss på STH Bygg kan du vara säker på att hemmet kommer bli snyggare och mer hållbart. Att anlita våra takläggare innebär att du får ett nytt, fräscht, snyggt och hållbart tak, något som är viktigt av flera anledningar. Även våra golvläggare, målare, snickare och murare utför jobb som verkligen förändrar utseendet i hemmet.

Våra takläggare och alla våra andra hantverkare följer Boverkets byggregler. Dessutom är vi auktoriserade medlemmar i GVK – Golvbranschens Våtrumskontroll. Att anlita snickare som följer branschens alla regler är en stor trygghet för dig som kund. Du har alltid ett skydd eftersom vi har vissa krav att följa och du kan själv gå igenom alla regler både inom GVK men också Boverkets regler.

Eftersom vi på STH Bygg alltid strävar efter ett vackrare Falun och för att bevara Dalarnas natur, använder vi oss av miljövänliga byggmaterial i den utsträckning det går. Vi försöker att förhindra spill och satsar istället på att återanvända och återvinna material.

Många av de medel som våra takläggare och målare använder går att köpa miljöneutralt, något vi på STH Bygg alltid gör. När det inte är möjligt försöker vi välja det alternativ som är minst skadligt för miljön.

Eftersom alla på STH Bygg är stolta över sitt arbete och över att få jobba i Dalarna, är även Dalahästen vår maskot. Egentligen är Svärdsjöhästen vår viktigaste symbol eftersom det är i Svärdsjö som vi har vår bas.

Den vackra lilla hästen är verkligen en stark symbol för hela landet och även något som du kan beställa hos oss. Läs mer om Dalahästen och Svärdsjöhästen på vår hemsida.

Takläggning – Från förr till nu

Takläggare i Falun har en oerhört lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till förhistorisk tid. På Vikingatiden fanns inte de material som hantverkare idag använder sig av. Då fick man istället ta vad som fanns att hitta. Tak gjorda av strå var det vanligaste materialet som hantverkarna i Falun och i resten av Sverige använde sig av på den här tiden.

När takläggarna började att lägga stråtak eller tak av halm i Falun, byggde man taken nästan hela vägen ner i marken. Arbetarna satte fast halmen i så kallade hängslor högst upp på ryggåsen. Längst ner på taket spände man fast halmen med en stång som man satte tvärs över horisontellt.

Förutom halm använde man även mycket vass till takläggning eftersom det alltid funnits mycket vass i Sverige.

Teglet gör entré

I många hundratals år lade man tak av vass och strå, men under det tidiga 1000-talet introducerades ett helt nytt byggnadsmaterial till Sverige – tegel. Tegel består av lera och är helt naturligt och för att snickare i Falun och resten av världen skulle kunna använda leran till husbyggen och takläggning, var man tvungen att bränna leran. Det var väldigt stort att kunna använda tegel för takläggning och man märkte snart hur många bra egenskaper teglet hade.

Eftersom leran är formbar kunde arbetarna forma teglet till block – tegelpannor. Genom att man började lägga tegeltak på hus runtomkring i Falun och resten av Dalarna fick hemmen ett tak som skyddade mot både vind, regn, snö och mögelangrepp.

Även om tegel har använts till diverse byggen under många hundratals år fick vi i Sverige vänta ett tag innan våra takläggare kunde börja använda detta mirakelmaterial.

Så gör takläggarna i Falun

När takläggarna lägger ett tegeltak behöver de alltid börja med att ta bort det gamla taket och de gamla takpannorna. Under takpannorna behöver takarbetaren undersöka undertaket noggrant. Det är viktigt att det inte finns några spikhål, skarvar eller skador på undertaket eftersom det kan orsaka läckage.

Även om snickaren lägger yttertaket perfekt kan det ändå uppstå kondens på grund av temperaturskillnader. Detta kan i sin tur orsaka att innertaket läcker om det finns slitningar och hål.

Efter att takläggaren har lagt ett nytt och bra undertak ska de spika fast den så kallade ströläkten. Läkten finns för att det ska bli lättare att lägga takpannorna perfekt men även för att skapa en god ventilation mellan undertaket och takpannorna.

Vanligtvis spikar hantverkaren fast läkten med ett mellanrum av 600 millimeters mellanrum. Efter att ströläkten är fastspikad ska takläggaren spika fast bärläkten, denna börjar man sätta fast i takets nederkant och jobbar sedan uppåt så att läktar bildar ett rutnät över undertaket. När undertaket är lagt och snickaren även spikat fast läkten är det dags att börja sätta fast takpannorna.

Beroende på leverantör står det på pannorna om de ska börja läggas från vänster eller höger sida av taket.

Att anlita skickliga takläggare är viktigt att göra med jämna mellanrum. Alla tak måste förr eller senare bytas ut eftersom de blir ”sjuka”. När tak blir sjuka innebär det att de antingen har sprickor, hål eller annat slitage som orsakar läckage.

Om du har ett gammalt tegeltak finns även risken för att takpannorna ska ramla av och orsaka olyckor. Om du är osäker på om ditt tak behöver bytas ut får du gärna höra av dig till oss och rådfråga.

Tusenårig tradition

Att tegeltak är en av de vanligaste taktyperna som våra takläggare använder råder det inga tvivel om. Även om tegel endast har använts i Sverige i drygt tusen år har man länge känt till teglet egenskaper i den kinesiska civilisationen. Redan före Kristus använde det kinesiska imperiet sig av detta byggnadsmaterial. Tegel är än idag ett av de mest hållbara materialen för både takläggning och till husbyggen.

Några av världens äldsta byggnader är gjorda av just tegel. I varma klimat använder sig många människor av tegelleran när de bygger hus. Anledningen är att eftersom tegel är ett naturmaterial har det väldigt bra egenskaper. I värme fungerar tegel på ett sätt som gör huset svalt, när det är kallt isolerar teglet värme.

När våra takläggare lägger tegelpannor är det av bränt tegel, ett mycket hållbart material som du inte behöver byta ut på flera årtionden.

Takläggare lägger plåttak i Falun

Förutom att hantverkare länge använt sig av tegelpannor, har även plåttak varit väldigt populärt. Plåttak började användas i Falun och resten av Sverige under 1500-talet. På den här tiden använde takarbetare plåttak endast på kyrkor och slott. Plåttak är väldigt hållbart och det finns många gamla byggnader i Sverige med just vackra plåttak i rött eller svart.

När produktionen av plåttak förenklades och förbättrades kunde man börja använda plåttak i tätorterna och på andra byggnader. Under 1800-talet var plåten ännu bättre då fabrikerna började tillverka förzinkad och galvaniserad järnplåt som var mycket mer hållbart än den vanliga plåten.

Takläggare använder fortfarande plåttak vid vissa arbeten och det är ett väldigt bra material för just tak. Eftersom plåttak är mycket tätare än andra material kan plåttak läggas på flackare tak.

Papptak – bra eller dåligt?

Hantverkare har vid takarbeten under många år använts sig av både betong, plåt och tegel, alla väldigt hållbara och rejäla material. Men under 1700-talet introducerades ett nytt material för takläggare i Falun och övriga Sverige – papp. Papptak klingar inte särskilt bra i mångas öron, men faktum var att papptak var väldigt populärt.

Papptak lades både snabbt och till lägre kostnader än exempelvis tegel och plåt. Eftersom papp inte väger särskilt mycket var det enkelt för takläggarna att arbeta med materialet.

Under 1700-talet och 1800-talet tillverkade fabrikerna papptak i stora ark som takläggarna sedan kunde spika fast på taket. Idag lägger våra takläggare i Falun och Borlänge fortfarande papptak eftersom det har utvecklats och blivit både hållbart och smidigt att använda. Papptak kan vara bland annat gråsvart, en färg som passar perfekt till vacker Falu rödfärg.

Papptak tillverkas genom att man blandar papp med andra material, exempelvis kalk, kopparvitriol och animalisk olja. Tillsammans bildar de olika materialen ett hållbart och lättarbetat material. Under mitten av 1800-talet kom man på att papptaken blev bättre om man behandlade pappen med stenkolstjära. Stenkolstjära tål nämligen både vatten och sol mycket bättre än obehandlad papp.

Nuförtiden har det blivit alltmer vanligt att lägga papptak. Förr i tiden fick papptak ett dåligt rykte om att det varken var hållbart eller bra nog för att fungera som tak. Dessa rykten är dock idag helt obefogade eftersom takläggare i Falun och övriga landet använder sig av ett mycket hållbart papptak. I villaområden i Sverige där husen varken har tegel-, plåt- eller betongtak, är det nästan alltid papptak.

Papptak är procentuellt sätt nästan 50 % billigare än övriga takmaterial, vilket gjort papptak till ett populärt val till bland annat sommarstugor och liknande. Eftersom det går mycket snabbare för hantverkarna att lägga ut ett papptak gentemot ett tegeltak, blir även priset billigare på grund av mindre arbetskostnader.

Takläggare – stolta hantverkare

Takläggning är en gammal byggnadskonst som funnits i tusentals år. Genom alla år har teknikerna utvecklats och blivit bättre. Våra snickare är oerhört stolta över att få arbeta med en så gammal och viktig byggnadskonst. Än idag arbetar vi utifrån de äldre metoderna som numera utvecklats och förändrats.

Våra takläggare har många års erfarenhet i branschen och de har dessutom all kompetens för takläggning, oavsett om du som kund vill ha tegel-, betong-, plåt- eller papptak. När du anlitar oss kan du vara säker på att få ett kvalitativt och snyggt tak som kommer att hålla i både väder och vind under många årtionden framåt.

Eftersom våra takarbetare arbetar med just Falun som bas, har de stor koll på väderförhållandena som råder här. Att känna till vädret innebär att våra hantverkare vet vilka taktyper som är lämpligast.

När du vänder dig till oss på STH Bygg för att anlita professionella takläggare i Falun och Borlänge, behöver du inte vara orolig för ett bra resultat. För oss på STH Bygg är en effektiv dialog viktig eftersom vi vet att det bästa resultatet kommer från en bra dialog med våra kunder.

Du som kund har alltid möjligheten att ställa frågor, bolla idéer och få bra förslag när det kommer till olika byggarbeten. Kanske vill du utföra vissa moment i arbetet själv? Det är bara att höra av dig till oss och berätta om dina önskemål och funderingar.

Du är varmt välkommen att höra av dig till oss på STH Bygg redan idag så kan vi inom kort lämna en offert. Vi är alltid redo att hjälpa dig med dina husplaner och renoveringsprojekt. Läs mer om våra andra populära tjänster på hemsidan. Om det är någon tjänst som inte finns med behöver det inte betyda att vi inte kan hjälpa dig. Hör av dig till oss så kan vi hjälpa dig.

Mer nyttig information om tak och takläggning finner du på Moniers hemsida. Klicka här