Timringsarbeten

Timmerhus – Traditionella metoder kommer igen

Det är allt vanligare i vårt land att folk numera vänder blicken mot traditionella byggtekniker. Att välja bort mycket av den allra senaste teknologin och välja att bygga sitt hus i timmer ses fortfarande som ett vågat val, trots dess fördelar. Ett klassiskt timmerhus i nordisk anda kan vara otroligt mysigt och det är just den härliga känslan vi älskar och gärna vill dela med oss av. Vi på STH Bygg är stolta över att föra vidare detta arv som vi fått ta del av och önskar att så många som möjligt får chansen att uppleva hur fantastiskt det kan vara att leva i ett levande hus som är ett med naturen.

Med våra skräddarsydda timmringsarbeten kan du skapa unika och personliga utrymmen som passar dina specifika behov och önskemål. Våra skickliga timmermän arbetar noggrant med varje detalj för att säkerställa att slutresultatet är precis vad du drömde om.

En del av vår historia och vårt arv

I Sverige har man funnit hus byggda av timmer som är över 700 år gamla. Att ett timmerhus, som faktiskt helt och hållet består av trä, kan hålla så pass länge är ett starkt bevis på teknikens goda egenskaper, speciellt om man tänker på vårt blöta klimat som vi ständigt kämpar emot. Det äldsta timmerhus som vi känner till i Sverige ligger beläget i Dalarna och sägs kunna dateras så långt bak som till 1285.

Förr i tiden var timmerhus mycket populära för att det fanns passande virke precis överallt och för att de var enkla att förflytta då man kanske upptäckt mer lukrativa marker. Hantverkare under denna tid var, trots få verktyg och enkla knep, otroligt skickliga.

Det är intressant att studera hur timmerhus byggdes i olika områden av Sverige. Några timmars färd åt någon riktning och det fanns alltid något som gjordes annorlunda. Som passionerade hantverkare är vi alltid intresserade av nya och bättre tekniker och vi försöker ständigt att förbättra vår byggprocess.

Närma dig naturen och lev med den

Varför timmerhus har blivit så otroligt populära på sistone är inte speciellt svårt att gissa. Folk vill inte längre vara helt avskärmade från naturen och leva ett liv omringande av plast, metall och betong. Att stiga in i ett timmerhus är som att ta ett kliv bort från den stressiga vardagen vi lever i idag och ta ett steg in den stillsamma och evigt harmoniska naturen. Du kan direkt känna hur huset andas, något som i sin tur skänker ett lugn över dig och de personer som vistas därinne.

Något som är fantastiskt bra med att bo i ett timmerhus är att husets väggar sköter naturligt luftkonditioneringen. Trävirket känner av luftens fuktighet och kan hela tiden absorbera det möjliga överflödet. Likväl kan det, under torra dagar, avge sig fukt som finns lagrat inne i träet och på så sätt reglera temperaturen inne i huset.

Ännu ett underbart fakta om timmerhus är att de har en naturlig förmåga att isolera och hålla värmen bättre om många andra hus. Jämfört med alternativ som sten och tegel är det över tre gånger så effektivt, trots att det finns ett konstant flöde på ren och fräsch luft.

Det allra bästa av virke

För att ett timmerhus ska klara sig så länge som vi vill måste det självklart byggas av det bästa virket som går att hitta. I vårt avlånga land, som råkar vara täckt av något som för en timmerbyggare är otroligt värdefullt, är det inte speciellt svårt att lokalisera just detta. Gran och furu är kanske det mest effektiva virket att använda under en konstruktion av ett timmerhus. Det gäller dock att vara kräsen.

Ett träd måste tålmodigt tillåtas att samla på sig kärnvirke. Det är något som finns inne i stammen och det tar lång tid innan en gran är redo att bli virke. För de allra bästa förutsättningarna, och för att huset ska kunna stå kvar långt efter att du själv inte bor kvar, bör trädet fått växa i över hundra år.

Idag är det vanligast att man använder sig av timmerstockar som har en tjocklek på ungefär 15 centimeter. Det är viktigt att försäkra sig om att virket har avverkats under vinterhalvåret. Eftersom det är tiden på året som ger den lägsta fukthalten är det också tiden då vi inte riskerar att få onödiga skador på trät som t.ex. sprickor.

Vikten av att bygga med rätt teknik

Det finns olika sätt att upprätta ett vackert timmerhus, men alla är inte helt optimala. Vår teknik här i Dalarna har utvecklats i över 1000 år och viktig erfarenhet och hemliga knep har gått i arv minst lika länge.

Timmerstockarna bör tillåtas torka på ett naturligt sätt. De minskar risken för sprickor i träet och på så sätt sparar det dig både oro och extra arbete i framtiden.

Antingen väljer man att bygga sitt timmerhus av stockar som är timrade för hand. Detta är ett verkligt test på gott handverk och huset blir självklart en egen och alldeles unik skapelse. Idag finns det dock maskiner som tillåter oss att timra med oroligt precision, vilket självklart ger ett bättre slutresultat än om det görs för hand. Det går dessutom mycket snabbare, vilket sparar många arbetstimmar som gör att du kan flytta in fortare.

Ett timmerhus är bra för både dig och miljön

I en tid när allt fler människor världen över blir medvetna om den effekt vår nuvarande livsstil har på vår jord är det är ingen slump att timmerhus återigen ses som ett attraktivt val. Att blanda detta traditionella byggsätt med modern teknik kan ge otroliga resultat.

Trä har även naturliga antistatiska egenskaper. Det betyder att damm och annat oönskat inte trivs speciellt bra i huset. Något som i sin tur uppskattas otroligt mycket hos folk med allergier och mindre städning är det nog ingen som klagar på.

Timmerhus Dalarna

Ett timmerhus i Dalarna kan bli ditt nya hem

Det är något speciellt med att bo i ett vackert och klassiskt timmerhus i Dalarna. Att kunna blicka ut över de vackra ängarna, ta en promenad på en stig i skogen eller helt enkelt kunna koppla av från den vardagliga stressen är lätt när du bor i ett timmerhus i Dalarna.

Genom oss på STH Bygg AB kan drömmen om ett timmerhus i Dalarna gå i uppfyllelse! Vi är inte bara experter på att bygga timmerhus i Dalarna, med hjälp av vår erfarenhet av de traditionella och hemliga byggteknikerna kan även du få ett mysigt och genuint hem i Sveriges hjärta. Läs mer om hur just vi kan hjälpa dig få dina drömmars hem. Vi vet hur man bygger timmerhus i Dalarna på bästa sätt.

Timmerhus i Dalarna har en lång historia bakom sig

Om du någonsin åker på en genomresa i mittersta Sverige så kommer du att upptäcka ett fantastiskt landskap och naturligtvis kommer du även att kunna beskåda de vackra stugorna och husen som är välkända för området. De vackra timmerhusen i Dalarna, oftast målade med den välbekanta Falurödfärgen, är på många sätt den klassiska bilden av hur ett lantligt hem i Sverige ska se ut.

Att stugor och timmerhus i Dalarna ofta är gjorda av just trä beror på att det finns så mycket skog i landet, de gamla byggarna använde sig helt enkelt av det byggmaterial som fanns närmast till hands. Dessutom märkte de tidigt att timmerhus i Dalarna höll värmen bättre och de olika teknikerna som användes för att bygga timmerhus i Dalarna utvecklades och fick egna unika särdrag allteftersom. Idag har vi inte bara bättre förutsättningar för att kunna skapa timmerhus i Dalarna, vi har även moderniserat en del av tillverkningen och konstruktionen för att kunna arbeta snabbare, effektivare och prisvänligare.

Ett klassiskt hem i ett vackert landskap

När du bor i ett timmerhus i Dalarna så blir även du en del av en lång tradition. Faktum är att det finns timmerhus i Dalarna som stått i hundratals år, ett starkt bevis på att dessa hus håller hög kvalitet. Att bygga ett äkta timmerhus i Dalarna är en konst i sig eftersom det inte bara finns gamla tekniker att använda sig av, dessa hus ska även hålla samma höga standard som dagens moderna samhälle kräver.

Vi på STH Bygg AB är inte bara experter på att konstruera timmerhus i Dalarna, vi är även specialister på hur man tillämpar denna gamla byggteknik tillsammans med dagens krav på bekvämlighet. Med ett modernt timmerhus i Dalarna som har ursvenska anor kan du skapa dig ett mysigt och trevligt hem som du tidigare bara har kunnat drömma om.

Med STH Bygg är du helt enkelt ett steg närmare den idylliska stugan. Ta ett steg från den tråkiga betongen och den bullriga trafiken och kliv in i Dalarnas natursköna och stillsamma värld genom att bo i ett timmerhus i Dalarna.

Fördelar med timmerhus i Dalarna

Förutom att du får uppleva vackra landskap så finns det även andra fördelar med att äga ett timmerhus i Dalarna. Först och främst så har du själva materialets egenskaper. De som bor i timmerhus i Dalarna märker fort att huset har en förmåga att luftkonditioneras på ett naturligt sätt. Det beror på att träet i väggarna kan känna av och absorbera luftfuktigheten när den är hög. Skulle det å andra sidan vara torrt så släpper trävirket ifrån sig fukten som lagrats i träet, något som reglerar husets innetemperatur.

För det andra så har trä även antistatiska egenskaper, något som gör det svårt för damm och annan smuts att lägga sig. Detta är något som uppskattas mycket av personer med besvärliga allergier och liknande. Dessutom så är timmerhus i Dalarna isolerade på ett naturligt sätt och de håller värmen bra tack vare träets egenskaper.

Det gäller dock att vara kräsen när det kommer till val av trä vid konstruktion av timmerhus i Dalarna. Traditionellt sett användes timmer av furu och gran förr i tiden när man tillverkade timmerhus i Dalarna eftersom dessa har bra isoleringsförmåga och hållbarhet. Helst av allt ska man använda sig av kärnvirke vid tillverkning av timmerhus i Dalarna, en hårdare och tätare del av trädet som finns inuti stammen.

Idag är det inte lika lätt att få tag på kärnvirke för tillverkning av timmerhus i Dalarna och istället så använder man senvuxen furu eller gran då dessa har täta årsringar. Om timmerstockarna som ska användas för timmerhus i Dalarna avverkas under vintern när fukthalten är som lägst så undviker man även att få sprickor och liknande skador längre fram.

Även själva torkningen av virket för timmerhus i Dalarna har moderniserats, idag går det att få mycket bättre kontroll över timrets fuktighetsgrad och fukthalt. Det är tack vare dagens moderna metoder som vi idag, tillsammans med vår kompetens och erfarenhet, har de bästa förutsättningarna för att skapa magiska timmerhus i Dalarna.

Vad vi erbjuder dig som vill ha ett timmerhus i Dalarna

Vi på STH Bygg har inte bara lång erfarenhet av byggbranschen, vi har även kunskap om den teknik och de hemliga knep som använts och förfinats i Dalarna i över 1000 år. Det handlar inte bara om att få till funktionella och ståtliga knutningar som ser till att det blir tätt mellan timren. Det handlar även om att göra det på ett sådant sätt att ditt timmerhus i Dalarna håller samma höga standard och kvalitet år ut och år in.

Med STH Bygg får du en kompetent partner som utan problem kan hjälpa dig att få till ett vackert timmerhus i Dalarna. I över 20 år har vi varit verksamma i området kring Falun och Borlänge, vi känner till Dalarnas landskap, traditioner och kultur väl. Vi utför även snickeri, slipning av golv och många andra byggtjänster utöver hustimring. Ta kontakt med oss direkt om du vill veta mer eller om du helt enkelt vill få in en offert på timmerhus i Dalarna.

Ge inte upp din dröm om ett liv i landsbygden

Är du trött på storstadslivets trängsel och vill komma ut till de lummiga skogarna med sin friska luft? Eller så kanske du söker en slättbygd med stora vackra åkrar som så långt ögat kan nå? Du kanske har en dröm om att bo vid en lugn och fin sjö bredvid en djup barrskog där du har nära till djur- och fiskelivet? Det finns en anledning till att Dalarna kallas för ett Sverige i miniatyr. Vill du uppleva det vackraste landskapen Sverige har att erbjuda så är ett timmerhus i Dalarna perfekt för dig.

Förutom att du hittar flera vackra timmerhus i Dalarna så finns det även en rik kultur här. Varje år kommer det tusentals turister till Dalarna för att se den vackra naturen och den säregna kulturen, det krävs inte mycket för att förälska sig i området. Drömmer du om att kunna bosätta dig i ett timmerhus i Dalarna så finns alltid möjligheten, speciellt om du tar kontakt med oss på STH Bygg. Vi gör alltid vårt bästa för att se till att även du kan få det hem du drömmer om.

Att kunna erbjuda dig möjligheten att bo i ett timmerhus i Dalarna som vi tillverkat själva med tekniker som utvecklats av våra forna byggmästare är något som fyller oss med stolthet.

Vi brinner för Dalarna, dess rika kultur och intressanta historia samt sköna landskap och natur. Vi är en del av en lång och hedervärd tradition av byggare och hantverkare som arbetat med att bygga timmerhus i Dalarna. Vi ser alltid till att göra vårt yttersta för att kunna vara stolta över varje timmerhus i Dalarna som skapats av oss. Det innebär inte bara att vi utvecklar våra tekniker och vårt arbetssätt för att hela tiden bli bättre på att bygga timmerhus i Dalarna utan vi förhåller oss samtidigt till den gamla tidens byggtekniker och byggsätt. Det innebär även att vi ser till att ha en nära relation med våra kunder. Letar du efter ett professionellt företag som kan bygga ditt timmerhus i Dalarna åt dig så finns vi här för att se till att jobbet görs på bästa möjliga sätt.

Vårt mål är att du ska känna dig mer än nöjd med ditt timmerhus i Dalarna.

Har du några frågor om hur man konstruerar ett timmerhus i Dalarna eller vill du få in en offert från oss så är det bara att ta kontakt. Med hjälp av vår kompetens kan vi se till att du får ett vackert timmerhus i Dalarna du också. Du hittar oss i Svärdsjö, norr om Falun och Borlänge, om du vill besöka kontoret. Det går även att få tag på oss genom telefonen, gå in på kontakt för att hitta våra telefonnummer eller nummer till enskilda personer.

Du kan även läsa om våra byggtjänster på hemsidan, vi erbjuder mer än bara konstruktion av timmerhus i Dalarna. Genom oss eller våra samarbetspartners kan vi hjälpa dig med nästan vad som helst inom bygg i Dalarna. Ta kontakt med oss och berätta om vad du behöver hjälp med redan idag, oavsett om det gäller timmerhus i Dalarna eller något annat.